返回列表 發帖
原帖由 Ting21 於 2008-3-12 06:09 PM 發表
咁大家有冇買到火險呀, 我好 15 / 16 唔知買唔買好呀 ~:164:

我都擔心有無買, 要返屋企check下先知 (依家係大陸):163:

如果無, 應該會買理....唔知幾$$$哩?? HSBC web site 度唔多清楚...

我都係決定要買喇, 因為家居保險係冇包爆水管的, 而之前好多人話 d 水管有老化現象,
所以決定買咗會安心 d, 而且唔係好貴, 我就 3房的火險, 一年 $1000

原帖由 Ting21 於 2008-3-13 11:19 AM 發表
我都係決定要買喇, 因為家居保險係冇包爆水管的, 而之前好多人話 d 水管有老化現象,
所以決定買咗會安心 d, 而且唔係好貴, 我就 3房的火險, 一年 $1000

爆水管之類, 不單自己屋有事, 整到鄰居屋企仲要賠$$$

原帖由 Ting21 於 2008-3-13 11:19 AM 發表

家居保險係冇包爆水管: agree, but I asked my agent yesterday, it means not cover the 水管 itself (you have to rebuild the 水管 by your own money), but the damage caused by 爆水管 is covered.

E.g., your 水管爆, demage your HiFi, your HiFi is covered, and it also demage the ceiling of your lower level neightbour, it also cover.

火險有包 爆水管, 以防萬一, 所以要買呀 ~

去年火險家居險投訴增  

去年火險家居險投訴增 (明報) 03月 17日 星期一 12:55AM 保險索償投訴局去年接獲有關火險及家居保險的投訴增加,但整體投訴就減少一成。火險及家居保險,由前年的七宗,升至去年的廿三宗。而整體投訴數字達三百五十四宗,較前年減少近一成,投訴主要涉及保單條款的詮譯,及個案無披露事實等。最多是涉及住院及醫療保險,其次是意外及傷殘保險。

投訴局將其中六十七宗個案,交予轄下的投訴委員會跟進,當中十宗是投訴人得直。另外五十三宗經調解後獲解決,共獲賠償三百二十一萬。單一個案最高賠償額為48萬港元。

今早同管理處聯絡過,管理處已替KF買了結構性火險,大家如果想要詳細資料,可以send e-mail去管理處問佢攞個covernote,再決定要唔要再extra買多一份。(最好俾自己個AGENT睇睇)

我昨晚問過自己個agent,佢話我個家居保已包了水險&火險,記憶所及唔駛一百大洋。。。

No Pain No Gain ! Work Hard Play Hard !!

原帖由 @home 於 2008-3-28 10:51 AM 發表
今早同管理處聯絡過,管理處已替KF買了結構性火險,大家如果想要詳細資料,可以send e-mail去管理處問佢攞個coverletter,再決定要唔要再extra買多一份。(最好俾自己個AGENT睇睇)

我昨晚問過自己個 ...

yes, 今天問過管理處, 結構性火險 = 4 面 wall & 公共地方.

回復 #39 mcdull 的帖子

係呀, 咁屋企裡面個保險就要睇個人需要喇.
No Pain No Gain ! Work Hard Play Hard !!