返回列表 發帖
管理處已經瞭解佢地冇用電話通知不在家的住戶確是一項疏漏

相信佢地會深切檢討哩次經驗
閣下大人有大量

謝過傳哥!

不過就算佢地當日早到8am打電話比我,
唔通要我請假10am之前由公司趕返企返屋企收衫咩?
係咪要咁緊急即日通爆條屎渠呀?

我會再同管理處了解。

再謝!

12# vwvw

據管理處講法, 當日其中一戶遭遇污水倒灌入屋再瀉出門外處景, 情況是很緊急的,
若不即時處理, 將會漫延至電梯, 其他住戶, 甚至樓層.

條渠早上7點幾已經爆左

我個人認為, 無論如何, 管理處應分配人手通知住戶,
就算唔能夠第一時間, 即使係第二, 三時間, 都要通知,
回不回來, 住戶自行評估

今次開會了解事件屬於意外, 主要原因都係有毛巾及衛生巾等物件塞渠,
當渠被塞實時污水會倒灌入屋, 污水不斷加滿會產生壓力, 渠受不到
壓力就會爆裂造成今次事件, 不過管理處今次處理方式有漏洞, 吸收今
次經驗希望管理處理這類特發事件會更加周詳.

毛巾及衛生巾等物件塞渠{:4_145:}

15# 何車

樓上有咁無知或無公德住客, 有機會再爆架
5座b, c單位街坊出街前記得關上厠所窗門!

塞渠是小部份低智缺德住戶的責任(毛巾及衛生巾等物件塞渠?!!!),異常差勁的處理則是管理處的責任。

管理處做野可唔可以有智慧D呢?

今日下午聯絡過雷生,也有問及此事。

想問下受影響住戶,是爆渠弄污洗手間,還是洗外牆弄污洗手間呢? 前者大概管理處無責任,後者則要檢查管理處在處理上有否疏忽。

[b] [url=http://www.kingsfordclub.com/redirect.php?goto=findpost&
Sequence of event應該係咁:

18/9 (Fri) ~7:00am: 25/F開始爆渠
18/9 (Fri) time unknown: 管理處出通告話會搭棚通渠 (as per notice)
18/9 (Fri) 10:00am: 工程開始(as per notice)
19/9 (Sat) ~10:00am: 我發現室內洗手間窗台﹑地下既雜物及窗外晾衫架掛著既衣物屎跡斑斑﹑臭氣薰天。(當晚夜歸,亦無閂窗)
19/9 (Sat) 11:00am: 我先上網check 通告 (stupid me!)
19/9 (Sat) 6:00pm: 管理員上門話要明天借屋洗外牆
20/9 (Sun) 11:00am: 管理員上門提醒閂窗收衫

屎尿入屋事件並非因洗外牆,
而是爆渠 and / or 通渠工程所致。

而家我個晾衫架仲黏有污穢,
我唔知係咪屎,
但係從此唔敢開窗……

但係從此唔敢開窗……
vwvw 發表於 2009-9-24 23:18

單憑想像都知場面會係好嚇人架啦,都唔明點解佢地唔盡辦法通知住戶...
所以我喺會議上都好鄭重咁向管理處提出指責,係非常嚴重的失誤