返回列表 發帖

第4座高層有住戶經常剁肉

每個星期六,日,紅假由早上六點至九點這段時間裡一定聽到一段長達10~15分鐘的剁肉聲,已經連續兩三個月是這樣.
因為實在太吵,這星期四,六,日我都在那剁肉聲中打去樓下看更投訴,這三天的回覆是這樣
星期四(7:15打去) - 過了約15分鐘看更說沒聽見任何聲音.可能別人要做節,所以比較嘈
星期六(8:30打去) - 過了約10分鐘看更說已經站了好久沒聲見任何聲音,會不會是山裡傳來
星期日(8:30打去) - 過了約15分鐘看更說沒聲見任何聲音,亦上了樓上樓下聽過,今次我還讓她入屋看清楚聲音傳來的方向.最後她說如果你對聲音太敏感的話,我建議你找師父裝隔音棉

這位看更我真的覺得好厲害,連續幾個月這樣,竟然說一句做節,做節要連續剁幾個星期都要剁嗎?!真辛苦她幫忙想個解釋.另外,我住E室,望著的山就是墳埸,如果那邊傳來的聲音會像在我旁邊剁肉我沒話可說!最後還叫我找師父來裝隔音棉,我覺得好過份,我要因為別人的嘈吵而要自己花錢去解決問題,而不是去叫那住戶拿出公德心嗎?!

既然看更自己都說好多人都有投訴這問題,怎麼都不去跟上司報告,報告了管理處怎麼又不作出一點警告,或是想想辦法怎樣一大早剁肉又可以不影響人呢.而是由我們一直沒法能夠好好休息,現在覺得自己真係貼錢買難受.

請問你係邊個方向?

請問你係邊個方向?
Chuen 發表於 2009-10-5 13:06

據文中提及."另外,我住E室,望著的山就是墳埸"

傳兄..你有聽到嗎..?

另外四座的E單位好像是向內園..{:4_107:}

3# TSZYEE

sorry, 我miss左...

我間唔中隱約聽到,唔知係咪同一個來源?

據文中提及."另外,我住E室,望著的山就是墳埸"

傳兄..你有聽到嗎..?

另外四座的E單位好像是向內園..{:4_107:}
TSZYEE 發表於 2009-10-5 13:14

是向內園的

3# TSZYEE

Chuen 發表於 2009-10-5 13:17

你係未一大早聽到?我聽親都係朝早6:30至:9:00內哩段時間

3# TSZYEE

Chuen 發表於 2009-10-5 13:17

講真, 唔多清楚..
我記憶裏好似冇乜聽過..
樓主標題已註是四座的,
希望多些四座的住戶可以發表下意見..
如屬實, 有必要跟進..

我係四座2X B 單位,我都經常聴到,多數在8:00a.m. 左右就會停, 下午 5:30又剁過, 我懷疑不是剁肉,在東北面細房聲音最清晰,廳細聲一點。

6# 十罐罐

時間方面唔係好確實,我諗7點左右
我有時工作到三、四點,會瞓梳化,咁就有機會聽到

我諗喺房瞓就聽唔到

8# wginny

我住3X

我又係細房超應聲,出到廳細聲好多
5:30果轉我好少聽到,因為返左工,除非星期六,日剁啦

我同事話邊得唻咁多款肉餅整,會唔會係剁人肉XD