返回列表 發帖
17# 十罐罐 都係5分鐘啫, 峻弦地盤7:00開工添啦, 再者峻弦地盤嘈左我2年幾添啦
我又唔明點解D人咁早就剁肉{:2_42:}
sheila 發表於 2009-10-10 10:53

佢嘈左我好多個月喇,我已經忍左好耐,但真係搞到我神精越唻越差,記憶力都開始下降...我先忍唔住要出聲
同埋地盤都有完工既一日,果家人應該一日響度,一日都繼續剁.如果我再唔出聲,我諗唔係兩年,係一世囉

佢嘈左我好多個月喇,我已經忍左好耐,但真係搞到我神精越唻越差,記憶力都開始下降...我先忍唔住要出聲
同埋地盤都有完工既一日,果家人應該一日響度,一日都繼續剁.如果我再唔出聲,我諗唔係兩年,係一世囉 ...
十罐罐 發表於 10/10/2009 11:36 AM
咁應聲應該係你左鄰右里喎, 如果佢唔係清晨同夜深, 你都吹佢唔漲, 人地普通做家務啫麻, 睇開D啦
我樓上都成日好似打籃球咁聲, 又有人拉二胡又吹笛, 我都唯有同自己講, 睇開D啦
有街坊就向窗大叫: 關窗先吹,
我心諗, 你咪又係嘈音

咁應聲應該係你左鄰右里喎, 如果佢唔係清晨同夜深, 你都吹佢唔漲, 人地普通做家務啫麻, 睇開D啦
我樓上都成日好似打籃球咁聲, 又有人拉二胡又吹笛, 我都唯有同自己講, 睇開D啦
有街坊就向窗大叫: 關窗先吹,
我心諗, ...
sheila 發表於 2009-10-10 12:54

地盤星期日都休息啦,但果家人係無囉,無論打風,節日都一樣聽到囉.如果照你咁講,我可以比D剁肉聲嘈醒後我都去剁下喎,等其他人一樣同我一樣日日都無覺好訓,佢地都吹我唔漲架
亦即係話,如果我有BB/小朋友,我要同個BB/小朋友講:你忍下啦,等果家人剁完肉你先再訓過啦咁呀?!

不出我所料,今日又剁喇,今次8點正剁呀!!!真係日日都可以睇香港早晨

地盤星期日都休息啦,但果家人係無囉,無論打風,節日都一樣聽到囉.如果照你咁講,我可以比D剁肉聲嘈醒後我都去剁下喎,等其他人一樣同我一樣日日都無覺好訓,佢地都吹我唔漲架
亦即係話,如果我有BB/小朋友,我要同個BB/ ...
十罐罐 發表於 11/10/2009 08:44 AM
人地係自己屋企做家務你可以管咩?

25# sheila

我無話唔比剁,我開post時尾尾已經講左"想想辦法怎樣一大早剁肉又可以不影響人".

十罐罐,我都經過一個發癩階段,試過著住睡衣衝上樓上搵聲音來源,問搭 lift 住客有無聽到剁肉聲。最近買了一部 air purifier ,意外發現過濾空氣的聲音,可以蓋過大部分起樓聲、二胡趕同剁肉聲,你可以試試。

十罐罐,我都經過一個發癩階段,試過著住睡衣衝上樓上搵聲音來源,問搭 lift 住客有無聽到剁肉聲。最近買了一部 air purifier ,意外發現過濾空氣的聲音,可以蓋過大部分起樓聲、二胡趕同剁肉聲,你可以試試。 ...
wginny 發表於 2009-10-12 12:34

剁肉聲真係好難頂...
節奏密而重復 音亦沉
聽得多.. 好容易頭痛..

27# wginny

好似唔錯咁喎,等我同屋企人傾下先,唔該晒~

28# TSZYEE

好彩佢最多剁15分鐘,未足以令我頭痛,但實在太早剁喇,平時返工好累,放假想好好休息下都唔得,搞到放假都唔想同朋友出街,留響屋企午睡...