返回列表 發帖
樓主 我都經常受呢d聲 騷擾 不過我住3座
就好似今日年初一 10點3 就 有人dup 野 定 "設" 野聲 (因為我住k室 近a室廚房)
嘈左10mins 就無 呢d投訴左 上到黎又無晒聲 唉 但係呢一嘈 已經訓唔番

深同感受...

真係唔知點,可能要上去傾下

大年初一既10:15am.,
大家都起動拜年,
拜神﹑煮開年飯……切10min野都唔算過份啦。

咁鬼凍大被蓋過頭就乜都聽唔到啦~

我都係住一座,亦遇到類似情況,成日聽見樓上(唔知係樓上定再高d)到晚上十一/二點就傳來類似拉重物(or沙泥)嘅sharp sharp 聱,有時又會聽到鑿野聲,仲有關門發出嘅吱吱聲(好似門較生銹發出嘅刺耳聲,夜晚聽到就好似d恐怖片嘅配音一樣,{:4_136:}).真係幾擾人入睡架!

仲有唔知邊一戶人家,久不久在週末就係屋企發出嘩嘩大叫聲,可能放假一家人/朋友於屋企玩到忘形,但請注意嘉峰台可能入夜後比較靜,所以十分傳聲,如果可以的話,就盡可能將聲量收細啦,多謝各位左鄰右里合作!{:4_143:}

大年初一既10:15am.,
大家都起動拜年,
拜神﹑煮開年飯……切10min野都唔算過份啦。

咁鬼凍大被蓋過頭就乜都聽唔到啦~
vwvw 發表於 2010-2-17 09:56

切10min野係唔算過份 但係咁就訓唔番
"大被蓋過頭就乜都聽唔到", 唔好意思 大被蓋過頭 我訓唔到覺
同埋唔係一次半次

我都係住一座,亦遇到類似情況,成日聽見樓上(唔知係樓上定再高d)到晚上十一/二點就傳來類似拉重物(or沙泥)嘅sharp sharp 聱,有時又會聽到鑿野聲,仲有關門發出嘅吱吱聲(好似門較生銹發出嘅刺耳聲,夜晚聽到就好似d恐怖 ...
kc129 發表於 2010-3-2 15:35

"關門發出嘅吱吱聲" 我都成日聽到 我以前房門都係發出吱吱聲
加左w40 就無事

我都係住一座,亦遇到類似情況,成日聽見樓上(唔知係樓上定再高d)到晚上十一/二點就傳來類似拉重物(or沙泥)嘅sharp sharp 聱,有時又會聽到鑿野聲,仲有關門發出嘅吱吱聲(好似門較生銹發出嘅刺耳聲,夜晚聽到就好似d恐怖 ...
kc129 發表於 2010-3-2 15:35

有冇搵管理處幫忙?

冇呀!因為唔肯定噪音係咪樓上發出,又怕管理員上到去嘅時候已經冇聲.所以在可容忍嘅情況下,我哋選擇息事寧人,只係希望有關人事如果發現自己屋企有類似嘅惰況就注意一下,好似門聲可以用wd40,其實我屋企嘅房門都試過,只是奇怪呢家人點解唔用,因為如果我住樓下都聽到,咁佢係自己屋企應該更難受,唔明點解佢哋唔覺得有問題{:4_146:}

18# kc129

明白了