返回列表 發帖
咁要諗諗計..
一 斷糧
食完野要抺枱 或 掃地(如花生 餅乾等有屑的)
廚房如是.. 盡量唔好擺食物(特別已開封)起枱面..
廚餘要立即清理, 免過夜
二 拖鞋
如作息時間係十二點.. 嘗試一點出黎開燈..
應該會發現一定數量..
拍打時要快 狠 準...
要慢慢靠近
拖鞋與小強距離最好不超過膝頭高度..
距離過高.. 時間變得長... 音量相對亦較大..
會嚇走其他小強
都唔好俾佢走luck.. 如果唔係佢會番去通知同類..
下次警覺性就會提高.. 好難打..
三. 定時用 1:99 清潔枱面同地板.. 完時需打開窗戶助揮發..
四. 放藥
於廚房陰暗處放小強藥..
廳地板 及 地板與地腳線 可能會因日子耐左而"撲" 形成空隙
(如有小朋友就唔好放廳啦)
以上為經驗之談.. 一至兩星期有明顯改善..

最近出動曱甴屋,明顯收效
打算再接再厲,買曱甴粉筆,趕盡殺絕
富貴非吾願,帝鄉不可期

12# charlie

曱甴粉筆係乜黎架?

12# charlie  

曱甴粉筆係乜黎架?
Chuen 發表於 2010-9-26 18:56

剛剛上網搵
"用筆劃個圈, 身上任何部位"hi"到d粉, 係一個短時間內就會返肚而死"
又有人話
"呢隻野正式唔比賣,不過我上次o係深水步鴨記D 2蚊店見過。
有隻安全D,百佳/惠康有售,叫做保而剋,白色樽,賣38蚊。
噴左係地下之後,有蟲經過半小時內就反肚;佢有2隻,紅色噴嘴對人無害,但藥性頂到1,2個月;橙色勁D,頂到幾個月,但就對人有低毒性。

因為我屋企門口水錶房成日有小強,我一到夏天就會係家門口噴,好多時候返屋企就見到3,4隻小強死左o係門既2,3米範圍內,勁好用,不過始終要幫佢收屍"

收屍都應該,話晒你都做瓜左佢{:4_162:}

14# TSZYEE

thanks

14# TSZYEE

thanks
Chuen 發表於 2010-9-27 13:23

睇黎藥性幾強..
小心使用..

17# TSZYEE

小弟只係好奇啫,暫時未須要動用

17# TSZYEE

Chuen 發表於 2010-9-27 22:12

我都未有呢個困擾...{:4_162:}
認真托賴..

17# TSZYEE

Chuen 發表於 2010-9-27 22:12

今日終於見到一隻很小的,用吸塵機對付...