返回列表 發帖

求D,J 原裝單位尺寸

大家好,

請問有無人有D,J 嘅原裝單位尺寸呢, 要8月先收樓, 但想俾大概尺寸師傅傢俬報價, 感激萬分~

大概尺寸係售樓書咩有囉。
冇hardcopy都可以上HA個site d/l.

我係買2手無售樓書, HA個site 成日都開唔到, 我唔知有 ^^ Thanks!

[url=http://hos.housingauthority.gov. ... tpamphlet-part1.pdf]http://hos.housingauthority.gov. ... tpamphlet-part1.pdf[/url]

第9頁

真係只係用黎參考...D SIZE 可以話99% 係錯..有D 長左有D 短左..你都係等八月收樓一氣過搵裝條佬度尺吧
你買第幾座..?

居屋第一至三期既資料晌HA 已經DELETE 左..

http://hos.housingauthority.gov. ... tpamphlet-part1.pdf

第9頁

真係只係用黎參考...D SIZE 可以話99% 係錯..有D 長左有D 短左..你都係等八月收樓一氣過搵裝條佬度尺吧
你買第幾座..?

居屋第一至三期既資料 ...
hin402 發表於 2010-7-7 11:37

麻煩晒~
我打錯係9月先收, 買咗5座想有個大概尺寸師傅傢俬報價, 希望趕得切2個月內搬入

如果你全拆整過......OR 佢係吉屋的話..

2個月連傢私...係超級趕的.................尤其如果你要訂造傢私跟本冇得"早" D 有個SIZE ...

我己前搬入黎既經驗係..都係一定要兩個月內完工..

岩岩好7個半星期起貨..(仲有好多手尾未搞掂的) 所以你都唔好預2個月咁紋水..了

如果你全拆整過......OR 佢係吉屋的話..

2個月連傢私...係超級趕的.................尤其如果你要訂造傢私跟本冇得"早" D 有個SIZE ...

我己前搬入黎既經驗係..都係一定要兩個月內完工..

岩岩好7個半星期起貨..( ...
hin402 發表於 2010-7-7 12:30

會打算同業主傾下早一個月度尺, 咁係咪可以早啲設計好晒停收樓就再覆尺造呢?
我哋要交返公屋出嚟又唔想俾3倍租, 希望趕得切啦, 主要係浴室換座廁+換地櫃, 地都唔會拆, 同埋油牆同換過啲門, 我諗都係傢俬要最耐~

會打算同業主傾下早一個月度尺, 咁係咪可以早啲設計好晒停收樓就再覆尺造呢?
我哋要交返公屋出嚟又唔想俾3倍租, 希望趕得切啦, 主要係浴室換座廁+換地櫃, 地都唔會拆, 同埋油牆同換過啲門, 我諗都係傢俬要最耐~ ...
bebi_ma 發表於 2010-7-7 12:46

首先 歡迎你 搬入半山區坐擁永不遮擋無敵大海景既嘉峰臺{:4_162:}

紅字  十個業主七個都肯既.. 同埋一定要先度尺..
一. 每一幅牆身平水都可能有出入..
二. 地面平水唔未必岩..
如果出入大..師傳修都有排修..
甚至修唔到.. 要夾硬嵌螺絲..等櫃黐到地面同牆..
日子耐左.. 櫃板會彎同裂{:4_145:}

TSZYEE 您好, 我望唔到海呀, 但依度個環境真係一見鍾情{:4_100:}

你咁講完有啲擔心添, 無打算反轉間屋, 一心只係整下啲牆, 如果要大整2個月搬唔到入嚟, 要俾3倍租房處住多個月好唔抵, 但自己地方又無理由唔整{:4_135:}

TSZYEE 您好, 我望唔到海呀, 但依度個環境真係一見鍾情{:4_100:}

你咁講完有啲擔心添, 無打算反轉間屋, 一心只係整下啲牆, 如果要大整2個月搬唔到入嚟, 要俾3倍租房處住多個月好唔抵, 但自己地方又無理由唔整{:4_13 ...
bebi_ma 發表於 2010-7-7 13:25

我貪佢夠靜...

又唔使太擔心既.. 一般師傳都會預番數.. 如果櫃面唔貼牆身.. 都會拎個刨刨下..
match番個牆身..
不過冇心既.. 真係直接用螺絲將櫃面壓死落牆身...
如果係搵裝修公司整...兩個月都唔會太趕既..
除非太多客仔啦..