返回列表 發帖

如果有人挪用公款既話;就要款

乜野經理人要8萬蚊人工呀?金牌經理人都唔駛8皮野人工啦;陰陽怪氣的比8千都多啦!根本就當我地係傻仔!

唔係呀!!!管理處個經理人工收8萬一個月,係咪姓雷果位先生呀!!!會唔會搞錯左呀!!!8萬蚊喎,

講開又講呀!!!管理處果個雷經理真係好差囉,有次我屋企個厠所有問題,去管理處到問果到D小姐,佢地派左個維修工作人員上我屋企睇,(之前入伙無耐已經維修過一次,係保養期內發生)跟住個職員話係上次幫我維修厠所時D人做得唔好.所以而家個問題又出現,咁好啦...佢咁答咁我咪問咁我可以點做,果個職員就話唔關佢事要我親自去問管理處,咁我咪去問管理處囉,去到個小姐又話保養期過左我要自己親自修理返,咁我就話個問題係你地上次修理時整得唔好喎,佢就話佢地只係物業管理公司所以佢地幫唔得我,後來佢叫我親自打去政府既有關部門查詢,咁好啦!!你叫我打去問我咪打去問囉,我問個小姐你可唔可以比政府有關部門電話我查詢呀!!!跟住佢有D驚,但唔知驚乜,佢入返去辦公室搵左好耐都比唔到個電話號碼我,咁我咪再問囉,係呢個時候果位雷經理就返左黎,初時我都仲好客氣,直至比我聽到個女職員同個位雷經理既對話我真係火都黎埋,個女職員同雷經理講出面果位住客(即係我)問有關政府居屋維修部門電話號碼,因為我屋企個厠所有滲水問題,比唔比個電話號碼我好呀!!!之後果位雷經理話,咪比囉(D態度超差),人家要攞你唔比呀!!!我聽完真係火黎囉,而家咩事先而家問你攞個電話號碼咋,唔洗咁呀!!!仲有你係我地既物業管理公司我屋企出現滲水問題(再加上係你果維修職員同我講係上一手做得唔好,而家個問題出現返)我唔搵你地攞電話號碼我知鬼打去邊咩,之後我真係好嬲跟住我即時問果位雷經理姓乜佢D態度超衰問我咩事,我話要投訴,佢問我,我要投訴邊個我話要投訴你囉,跟住佢問都唔問我咩事,即時叫果位女職員比佢公司個電話我,叫我打去投訴喎,講真我唔係D咩有錢人,但我覺得做人應該客氣D囉,我自問我都好體諒呢到做野既工作人員,每次見到佢地我都會同佢地講聲辛苦晒,但係我唔明果位雷經理係點做野囉.不知所謂!!!

已有一段時間沒有上討論區了 , 不吐不快 , 我心中也有一些問題 :
1. 我在樓下金x餐廳 , 見到幫他清潔的人 , 不是他的員工 , 反而是
     我們管理公司(利x清潔)的人 , 究竟喱d人出緊我地業主人工 , 定
     係新世界大業主既 人工 .
2. 商場既電力照明 , 扶手電梯 , 係按比例定係全部由業主負 ?
3. 商場既保安人員係業主負拱責定新世界負責?

已有一段時間沒有上討論區了 , 不吐不快 , 我心中也有一些問題 :
1. 我在樓下金x餐廳 , 見到幫他清潔的人 , 不是他的員工 , 反而是
     我們管理公司(利x清潔)的人 , 究竟喱d人出緊我地業主人工 , 定
     係新世界大業主既 人工 .
2. 商場既電力照明 , 扶手電梯 , 係按比例定係全部由業主負 ?
3. 商場既保安人員係業主負拱責定新世界負責?
happykingsford 發表於 2011-9-26 04:01
以我之前向管理處查詢既答案...所有野都係BASE ON 公契

1. 招標以包屋苑合約型式, 再按公契業權比例去計數..至於利豐點解需要入舖收野..好似同D 廚餘打包唔比佢漏汁既問題, 早期有人投訴...條路好多送汁...之後就要比多D 錢清潔公司入舖收垃圾喇..
2. 按公契業權比例去計數..
3. 商場同車場係的保安HEADCOUNT 係分別以商場同車場既收入(管理費)去支付

經理人費, 係指整個管理處既收入並唔係雷先生的人工...最早期由房處同富城簽訂的經理人費既計算方法係...支出的10% e.g. 駛左10萬做維修, 加設設施或改善工程等等...就要比1萬蚊. 一般未有業主團體參與管理既屋苑都係類似做法, 而近年亦睇到報告有人話已經成功減收, 但我睇最近既財務報告....見唔到有八萬蚊喎! 至於二十萬, 真係如果係擔心既自己去管理處查證....以我所知咁多年中秋只係駛左5千幾蚊...

日日修理升降机;換多D零件;咪可以分多D;咁同利潤保障計劃有何分別呀!

日日修理升降机;換多D零件;咪可以分多D;咁同利潤保障計劃有何分別呀!
上海小排骨 發表於 2011-9-26 09:37

咁同利潤保障計劃有何分別呀!<- 冇錯..呢個的確係利潤保障
哪~ 件管理處合約係房處同我地簽既..係咪唔會理我唔知..而我向其他居屋/屋苑既業主查詢佢地管理處既經理人費...其實都大致相同, 當中亦有好多晌居民組織成立後有下調, 就算唔合理, 合約就係合約, 合約都唔跟, 跟乜?跟合約數費都有問題?

而電梯合約係以年度收費全包, 零件係咪令計我唔知..但係你唔係信有人特登整壞部LIFT 去搵錢咁無聊掛?我都係果句, 你有任何證據先好講出來囉, 冇既你就係搖言發報者了.

我又咁講啦..有人話管理處收8萬元既經理人費, 即係當月駛左80萬...你知唔知80萬對個屋苑可以做D乜? 維修斜玻一年都只不過係駛十零萬...INSTALL 個八達通咁多部機都係十零萬..換個BUMP 都係幾萬,(以上資料係確切咁問過唔同方面既人) 呢D大數仲要招標..你覺得D 濕濕碎碎既野可以撈到80萬既支出出來...都真係幾利害 我睇完個財務報告, 都睇唔到有一個月係駛左80萬, 呢個仲要係晌未一調經理人費之前既收費添! 我聽到有人咁講我真係除左"笑" 之外, 仲可以講D 咩? 咁都信? 有人話"管理費冇錢丫嘛, 得返4千幾蚊" 唯有再"笑"一次啦,心諗 "乜吹到咁大呀?"  佢個REPORT 列出有百幾萬晌到就係有百幾萬, 即使富城自己破產/被炒,都唔關果D錢事喎,點會由百幾萬得返幾千蚊? 咪引我再笑啦...講句老實, 我真係好唔得閒, 我自己好多野要搞. 與其聽人講, 點解唔自己去了解下先?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回復 8# foolonthehill

仲有本論壇立場係,不適而討論任何業委/法團成立

不論支持與否, 請謹記

點解你保留你自己的留言,但就屏蔽我的留言?
要屏蔽就一齊屏蔽,你咁唔多正當喎....